Οι προληπτικές καλύψεις οπών & σχισμών ή sealants είναι άχρωμες ή λευκές λεπτές επιστρώσεις υλικού (σαν βερνίκι) οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες οπισθίων δοντιών. Ο σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις στενές οπές και σχισμές των δοντιών οι οποίες, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα, είναι οι περιοχές από τις οποίες συνήθως ξεκινά η τερηδόνα.

Ποια δόντια πρέπει να προστατευθούν;

Συνήθως είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (εξαρίτες). Είναι τα πιο σημαντικά δόντια στο στόμα και εμφανίζουν τερηδόνα σε ποσοστό έως και 95% αν δεν προστατευθούν. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν σε δεύτερους γομφίους καθώς και σε κάθε δόντι που έχει οπές και σχισμές κι επομένως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει τερηδόνα.

Πότε πρέπει να τοποθετούνται τα sealants;

Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες τερηδόνες εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Γι’αυτό οι προληπτικές καλύψεις πρέπει να τοποθετούνται μετά την ανατολή των πρώτων & δεύτερων μονίμων γομφίων, δηλαδή στην ηλικία των 6-7 & 12-13 ετών.

Πώς προστατεύουν από την τερηδόνα;

Οι καλύψεις αυτές «γεμίζουν» τις οπές & τις σχισμές της μασητικής επιφάνειας των δοντιών κι έτσι τα μικρόβια & οι τροφές δεν μπορούν πλέον να παγιδευτούν εκεί και να δημιουργήσουν τερηδόνα. Το ποσοστό μείωσης της τερηδόνας μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75%.

Πώς γίνεται η τοποθέτησή τους;

Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη και απαιτεί μόνο μία επίσκεψη. Ο οδοντίατρος προετοιμάζει την επιφάνεια που θα δεχτεί την προληπτική κάλυψη και στη συνέχεια τοποθετεί το υλικό χωρίς να χρειάζεται να τροχίσει το δόντι και χωρίς αναισθησία.

Πόσο διαρκούν;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι προληπτικές αυτές καλύψεις διαρκούν πολλά χρόνια (1-5 χρόνια) & προστατεύουν τα δόντια αποτελεσματικά για όσο διάστημα παραμένουν στις θέσεις τους.

Ποιο είναι το κόστος τους;

Το κόστος των προληπτικών καλύψεων είναι μικρό και περίπου το μισό από μια κανονική έμφραξη (σφράγισμα). Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί το γεγονός ότι η κάλυψη αυτή εξασφαλίζει ένα υγιές δόντι για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να απαιτείται άλλη οδοντιατρική θεραπεία.

Πρέπει να παρακολουθούνται αυτές οι προληπτικές καλύψεις;

Επειδή καμιά φορά μπορεί να αποκολληθούν από το δόντι θα πρέπει να ελέγχονται από τον οδοντίατρο κάθε 6-8 μήνες και να επανατοποθετούνται εάν χρειάζεται. Οι προληπτικές επικαλύψεις θα πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος και να συνδυάζονται με τακτικές εφαρμογές φθορίου, ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία από την τερηδόνα.

Πηγή: http://www.paidorama.com

Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.