Project Description

Παιδοδοντία τι είναι;

Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα σε παιδιά και έφηβους μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες κάθε γονέα, καθώς από αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο η γενική υγεία όσο και η ανάπτυξη της ομιλίας. Απαραίτητος “σύμμαχος” στην προσπάθεια αυτή είναι ο παιδοδοντίατρός σας. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του και ποια σημεία ελέγχει;

Το καλοκαίρι με τις διατροφικές του… ατασθαλίες είναι ήδη μακρινό παρελθόν και οι γονείς πρέπει να σκέφτονται και να φροντίζουν πιο συστηματικά και τη στοματική υγεία των παιδιών τους. Με τον όρο στοματική υγεία εννοούμε παιδικά δόντια και ούλα χωρίς τερηδόνα ή ουλίτιδα.

Πολλοί γονείς δε γνωρίζουν ότι τα παιδικά νεογιλά δόντια πρέπει να τα φροντίζουν, γιατί:

  • Με τα νεογιλά δόντια το παιδί τρώει για περίπου 10 χρόνια. Δεν πέφτουν όλα τα παιδικά δόντια στα 6 χρόνια της ζωής του παιδιού, τότε μόνον αρχίζουν να αλλάζουν τα μπροστινά παιδικά δόντια. Τα τελευταία πέφτουν στα 10-12 χρόνια του.
  • Βοηθούν το παιδί στο να αναπτυχθεί σωστά η ομιλία του.
  • Διατηρούν τον χώρο για την ομαλή διαδοχή των μόνιμων δοντιών.
  • Τα υγιή παιδικά δόντια -χωρίς αποστήματα και πόνους- συντελούν στη διατήρηση της γενικής υγείας του παιδιού.

Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη για ενημέρωση των γονιών όσον αφορά στη σωστή εφαρμογή στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση στα παιδιά τους. Στην ενημέρωσή τους αυτή, εκτός του παιδίατρου, ο οποίος θα συστήσει βούρτσισμα από το πρώτο κιόλας δοντάκι του παιδιού, πρωταρχικό ρόλο έχει ο παιδοδοντίατρος.

Με την αρχή της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να προγραμματίζεται και ο οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών προς αποφυγή έκτακτων περιστατικών και δημιουργία δυσάρεστης εμπειρίας στο παιδί λόγω ενός πιθανού πονόδοντου.

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο

Κρίνεται σκόπιμο τα παιδιά από την ηλικία των 2-3 χρόνων να επισκεφθούν για πρώτη φορά τον παιδοδοντίατρο. Όταν δηλαδή περίπου ολοκληρώνουν τη νεογιλή τους οδοντοφυΐα. Η επίσκεψη αυτή στον παιδοδοντίατρο γίνεται κάθε έξι μήνες για προληπτικούς λόγους και όχι μόνο όταν πονάει κάποιο δόντι, γιατί τότε το παιδί είναι ήδη φορτισμένο αρνητικά και είναι δύσκολο να συνεργαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται παιδικό τραύμα. Πλέον, στις μέρες μας, η παιδοδοντία έχει εξελιχθεί και έχει πολλά και πολύ αποτελεσματικά όπλα στη φαρέτρα της πρόληψης, με τα οποία οι νέες γενιές μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή στοματική υγεία.

Έτσι, η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο περιλαμβάνει εκτός από την εκπαίδευση των γονιών για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους καθώς και για το πώς αυτές θα εφαρμόζονται απλά, ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαριότητάς του. Εκτός, όμως, της εκπαίδευσης για τη σωστή στοματική φροντίδα, η παιδοδοντία επιτάσσει να εφαρμόζεται από τον παιδοδοντίατρο, εξατομικευμένο στο κάθε παιδί, προληπτικό πρόγραμμα κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Στην εποχή μας πλέον έχουμε πλήθος τεχνικών, αλλά και εξειδικευμένων οδοντιατρικών προϊόντων, με τα οποία προλαμβάνεται η εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων στα παιδιά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πέτρα των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια και αυτά χρειάζονται καθαρισμό. Είναι σύνηθες το φαινόμενο της αιμορραγίας των ούλων (ουλίτιδας) στα παιδιά, είτε γιατί οι γονείς δεν τους τα βουρτσίζουν είτε γιατί τα ίδια δεν έχουν αναπτύξει την επιδεξιότητα που απαιτείται ώστε να αφαιρούν ικανοποιητικά τα υπολείμματα των τροφών, με αποτέλεσμα τα ούλα τους να αιμορραγούν, τα ίδια να πονάνε και να δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.

Απαραίτητη επίσης στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, εκτός του καθαρισμού, είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου, γνωστή ως φθορίωση, που πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξέλιξη ακόμα και στις αρχικές τερηδόνες, πριν αυτές προχωρήσουν σε δημιουργία κοιλότητας. Οι προληπτικές επικαλύψεις (sealants) επίσης, που τοποθετούνται εφάπαξ στα πίσω δόντια των παιδιών, στους τραπεζίτες, τα προστατεύουν κατά 99% από την τερηδόνα!

Παράλληλα, στις επισκέψεις αυτές, ελέγχεται η διάπλαση των γνάθων του παιδιού, η ύπαρξη ικανού χώρου για τη διαδοχή των μόνιμων δοντιών, δίνονται συμβουλές για τη διακοπή τυχόν στοματικών συνηθειών ή και εφαρμόζεται προληπτική ορθοδοντική για την επίλυση ή μείωση της βαρύτητας του όποιου ορθοδοντικού προβλήματος.

Με την αρχή της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να προγραμματίζεται και ο οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών προς αποφυγή έκτακτων περιστατικών και δημιουργία δυσάρεστης εμπειρίας στο παιδί λόγω ενός πιθανού πονόδοντου.