5 απροσδόκητες οδοντιατρικές συμβουλές

1. Ένα υγιές χαμόγελο είναι πιο σημαντικό από ένα “τέλειο” χαμόγελο

Το υγιές είναι και όμορφο. Ποιος είναι καλύτερος να καθορίσει τι σημαίνει ομορφιά για εσάς, εκτός από εσάς; Το χαμόγελό μας είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Αν όλοι είχαν το ίδιο χαμόγελο, η ζωή θα ήταν βαρετή. Για εμένα, το πιο σημαντικό πράγμα για το χαμόγελό σας είναι ότι είναι αρκετά υγιές για να διαρκέσει μια ζωή, και φυσικά ότι εσείς αισθάνεστε τέλεια με αυτό.
Για αυτό σε μια πρώτη επίσκεψη θα ακούσετε την εξής ερώτηση από εμένα: τι σας αρέσει στο χαμόγελό σας, και τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε;

Η δουλειά μου δεν είναι να σας πω τι να κάνετε, ή πώς θα πρέπει να φαίνεστε, αλλά για να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι συμβαίνει, σχερτικά με τη στοματική σας υγεία, και να σας παρέχω όλες τις πληροφορίες και τις επιλογές ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

2. Οι πιο σημαντικές οδοντιατρικές εργασίες είναι αυτές που κάνετε στο σπίτι

Και να εξηγήσω τι εννοώ με αυτό. Προτιμώ να χρειάζεται να με βλέπετε μόνο κάθε 6 μήνες με ένα χρόνο για μια διαγνωστική εξέταση και έναν καθαρισμό δοντιών. Φυσικά, μερικές φορές, είναι απαραίτητες και άλλες οδοντικές θεραπείες, αλλά πιστέψτε με ότι αισθάνομαι ωραία όταν σας λέω “όλα είναι καλά στα δόντια σας”.
Η καλύτερη δυνατή οδοντιατρική συμβουλή που μπορώ να δώσω σε εσάς για να κρατήσετε το χαμόγελό σας υγιές και λαμπερό, είναι να διατηρείτε την καλή στοματική υγιεινή στο σπίτι, πράγμα το οποίο περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά, και οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο κοινές και εύκολες στην πρόληψη ασθένειες. Ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν ώστε να υπάρξει τερηδόνα, όπως η γενετική προδιάθεση, κάποια φάρμακα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις, ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη τερηδόνας εξακολουθεί να είναι η έλλειψη της σωστής στοματικής φροντίδας στο σπίτι.

Σκεφτείτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, το καθημερινό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος ως μία καθημερινή κατάθεση για ένα χαμόγελο που θα διαρκέσει μια ζωή!

3. Είναι πιο σημαντικό να έχουμε σωστά ευθυγραμμισμένα δόντια από “τέλεια ευθεία” δόντια

Ναι, ακριβώς αυτό ισχύει. Η τρίτη από τις πέντε απροσδόκητες οδοντιατρικές συμβουλές είναι ότι ενώ τα σιδεράκια και άλλες ορθοδοντικές θεραπείες συχνά οδηγούν σε ωραία, ευθεία, ομοιόμορφα κατανεμημένα δόντια, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι δάγκωμα σας (η σύκλειση) είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Μερικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία περιλαμβάνουν δυσκολία στη μάσηση ή δάγκωμα των χειλιών ή των μάγουλων, ο συνωστισμός ή μεγάλα κενά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, σφίξιμο ή λείανση, πονοκεφάλους, ή προεξέχοντα δόντια. Μερικές φορές μετατόπιση των δοντιών μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

  • Σιδεράκια, Invisalign και άλλες Ορθοδοντικές θεραπείες

  • Οδοντικά Εμφυτεύματα

  • Λεύκανση δοντιών

  • Γέφυρες και άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις

  • Όψεις δοντιών

Οι παράγοντες κινδύνου για ουλίτιδα περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, την ηλικία, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, φάρμακα, και ιστορικό καπνίσματος, αλλά ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου είναι ότι σε γενικές γραμμές, πολλοί απλά δεν χρησιμοποιούν το νήμα αρκετά συχνά. Αυτό μπορεί να μην είναι ό, τι θα θέλατε να ακούσετε, αλλά είναι η αλήθεια.

4. Μερικές φορές ενοχλώ τα ούλα σας, αλλά είναι για το καλό σας

Ναι, πολλές φορές μπορεί να σπρώξω γύρω από τη γραμμή των ούλων σας κατά τη διάρκεια ενός διαγνωστικού ελέγχου. Ναι, μερικές φορές μπορεί να εμφανίσουν ευαισθησία ή και κάποια αιμορραγία. Ναι, μπορεί να σας ρωτήσω σχετικά με το οδοντικό νήμα και τις συνήθειές σας, ή οτιδήποτε αφορά το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας. Όχι, δεν είναι επειδή είμαι περίεργη – είναι επειδή προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για εσάς.
Η ουλίτιδα πλήττει σχεδόν το ήμισυ των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30.
Τα ούλα σας είναι τα θεμέλια για τα δόντια σας. Παρακάτω αναφέρω μια μικρή λίστα με μερικές άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες που απαιτούν απολύτως υγιή ούλα:

5. Μην κάνετε κατάχρηση της λεύκανση δοντιών

Τα λευκά, φωτεινά δόντια μπορεί να προσφέρουν μια τέλεια εμφάνιση. Η λεύκανση δοντιών στο σπίτι είναι κοινός τρόπος για πολλούς να μεταμορφώσουν και να αισθάνονται πιο σίγουροι για το χαμόγελό τους. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν υπερβολές. Οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λεύκανσης στο σπίτι μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα περισσότερο κακό παρά καλό εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά.

Η συμβουλή μου είναι ότι η υπερβολική λεύκανση μπορεί να οδηγήσει σε ακραία ευαισθησία, ερεθισμό των ούλων και χημικά εγκαύματα μαλακών ιστών. Η λεύκανση πέραν του ενδεδειγμένου μπορεί επίσης να απομακρύνει το προστατευτικό σμάλτο, και να κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή στη φθορά.

Ακόμη και μια λεύκανση των δοντιών στο οδοντιατρείο δε θα διαρκέσει για πάντα Για αυτό είναι σύνηθες να γίνονται επαναληπτικές συνεδρίες. Επίσης η θεραπεία λεύκανσης στο οδοντιατρείο μου συνοδεύεται επίσης με διαγνωστικό έλεγχο ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι αρκετά υγιή για να προχωρήσετε. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους ώστε να διατηρήσετε τα δόντια σας, όσο το δυνατόν, πιο λευκά και φωτεινά, χωρίς να υπερβάλετε.

Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.