ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Οδοντιατροι Λαρισα - Οδοντιατρειο Κολώνα Χάιδω-Βασιλική. Οδοντιατρος Λαρισα - Εμφυτευματα Δοντιων - Αισθητική Οδοντιατρική - Λάρισα Κέντρο
Picture of ΚΟΛΩΝΑ ΧΑΪΔΩ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΚΟΛΩΝΑ ΧΑΪΔΩ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Α.Π.Θ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τραύμα Πρόσθιων Δοντιών σε Παιδιά

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τραύμα πρόσθιων δοντιών σε παιδιά

Ένα από τα συνήθη ατυχήματα, που συμβαίνουν στα παιδιά της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, είναι ο τραυματισμός των προσθίων δοντιών. Η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραύματος είτε είναι σε παιδικά, είτε σε μόνιμα δόντια, είναι απόλυτα επιτυχής, με προϋπόθεση, την όσο το δυνατόν άμεση και έγκαιρη επέμβαση Οδοντίατρου ή Παιδοδοντιάτρου.

Παρακάτω, παρατίθενται τα πιο συχνά ερωτήματα που πιθανώς να απασχολούν τους γονείς όταν έρθουν αντιμέτωποι με τραύμα πρόσθιων δοντιών σε παιδιά.

Είναι δυνατή η αισθητική αποκατάσταση του σπασμένου μπροστινού δοντιού;

Όποιο κι αν είναι το «σπάσιμο» στο παιδικό ή στο μόνιμο δόντι του παιδιού, μπορεί να αποκατασταθεί απόλυτα στο χρώμα και στο σχήμα που είχε προηγουμένως.

Το μπροστινό δόντι του παιδιού έχει μαυρίσει χωρίς να είναι σπασμένο. Τι πρέπει να κάνω; Μήπως έχει «νεκρωθεί» το δόντι;

Πάντα ο τραυματισμός των δοντιών, ανεξαρτήτως της έκτασης του σπασίματος, ενέχει την πιθανότητα τα δόντια της περιοχής που υπέστη το τραύμα, να νεκρωθούν, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται από την Οδοντίατρο ή Ειδικό Παιδοδοντίατρο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για την διατήρηση των δοντιών στον οδοντικό φραγμό. Εάν τώρα το μαυρισμένο δόντι είναι νεογιλό, δεν έχει κινητικότητα, δεν εμφανίζει απόστημα και το παιδί δεν πονάει κατά την μάσηση, δεν χρειάζεται να επέμβει η Οδοντίατρος. Μόνον στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πέραν του αποχρωματισμού, και τότε μόνον, θα πρέπει να θεραπευτεί (να γίνει απονεύρωση) ή αν είναι κοντά στην ηλικία που θα το «αλλάξει» το παιδί (5-6χρ.), να εξαχθεί. Εάν όμως το δόντι είναι μόνιμο, η επίσκεψη στην Οδοντίατρο ή σε Παιδοδοντίατρο είναι επιβεβλημένη.

Η αλλαγή του χρώματος σημαίνει νέκρωση του νεύρου του δοντιού και άρα άμεση αντιμετώπιση από την Οδοντίατρο, η οποία θα προχωρήσει σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του αποχρωματισμένου-νεκρωμένου μόνιμου δοντιού.

Τι μπορεί να συμβεί, εάν δεν αντιμετωπισθεί το μπροστινό παιδικό – νεογιλό δόντι που έχει νεκρωθεί και εμφανίζει απόστημα;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο «επόμενο» δόντι, το μόνιμο. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι από ένα απλό στίγμα λευκού χρώματος στη μήλη του μόνιμου δοντιού, μέχρι εκτεταμένες υποπλαστικές περιοχές με λευκό ή κίτρινο χρώμα, οι οποίες είναι σαφώς αντιαισθητικές και χρειάζονται αποκατάσταση. Άρα, η σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδικού δοντιού από την Οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη και δεν θα πρέπει να παραμελείται, γιατί μόνον έτσι διασφαλίζεται η υγεία του διαδόχου μονίμου.

Το παιδί έπεσε και του «βγήκε» το μπροστινό δόντι. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν το δόντι είναι νεογιλό και έχετε βεβαιωθεί ότι έχει βγει ολόκληρο, δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί ξανά στο στόμα. Απλώς περιμένουμε να ανατείλει το επόμενο, μόνιμο, δόντι. Στην περίπτωση όμως που δεν είστε σίγουροι εάν έχει βγει ολόκληρο, δεν βρεθεί, αλλά υπάρχει κενό στο στόμα του παιδιού αντίστοιχα με το μπροστινό παιδικό δόντι, τότε χρειάζεται να γίνει μια μικρή ακτινογραφία, από τον παιδοδοντίατρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το δόντι, λόγω του τραύματος, έχει εισχωρήσει στα ούλα τόσο που δεν είναι ορατό. Σε αυτήν την περίπτωση, το εμβυθισμένο παιδικό δόντι, ξαναεμφανίζεται – ανατέλλει ξανά – σε διάστημα 2-3 μηνών, χωρίς απαραιτήτως την επέμβαση της Οδοντιάτρου.

Εάν όμως το δόντι που «βγήκε» λόγω τραύματος είναι μόνιμο, τότε είναι σημαντικό αρχικά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να βρεθεί το δόντι, να τοποθετηθεί σε γάλα ή φυσιολογικό ορό, και επειγόντως το παιδί να επισκεφθεί το Οδοντιατρείο μας στη Λάρισα ή έναν Παιδοδοντίατρο ή το πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε το δόντι να τοποθετηθεί ξανά στον οδοντικό φραγμό και να δοθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες. Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη επέμβαση, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόγνωση του δοντιού που επανατοποθετείται.

Καλέστε στα τηλέφωνα 241 400 3861 – 6979 221 864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.

Κολώνα Χάιδω – Βασιλική

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ  Α.Π.Θ.

Με Μετεκπαίδευση στα:
Οδοντικά Εμφυτεύματα Ε.Κ.Π.Α.
Αισθητική Οδοντιατρική Α.Π.Θ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοντική Χειρουργική με Απομόνωση και Έμφαση στη Λεπτομέρεια

Στο Οδοντιατρείο μας στη Λάρισα χρησιμοποιούμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και ενημερωμένα οδοντιατρικά πρωτόκολλα ώστε να επιτύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε οδοντιατρική θεραπεία.

Για παράδειγμα, η απομόνωση δοντιών προσφέρει τις πλέον ιδανικές συνθήκες απουσίας υγρασίας και μικροβίων στο πεδίο εργασίας και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, ώστε οι ασθενείς μας να απολαμβάνουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα σε κάθε οδοντιατρική θεραπεία.

ΑΙΤΗΜΑ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Θα σας καλέσουμε άμεσα για επιβεβαίωση

Το Οδοντιατρείο βρίσκεται στο Κέντρο της Λάρισας

Στο Οδοντιατρείο μας στη Λάρισα θα βρείτε έναν οδοντιατρικό χώρο μοντέρνας αισθητικής, με άνετη αίθουσα αναμονής και δύο (2) πλήρως αυτόνομες οδοντιατρικές αίθουσες με δύο (2) οδοντιατρικές έδρες  τελευταίας τεχνολογίας.

Το Οδοντιατρείο είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο ενδοστοματικό scanner, δύο (2) ακτινογραφικά μηχανήματα, σύγχρονο και ψηφιακό οδοντιατρικό εξοπλισμό, νέα οδοντιατρικά εργαλεία και πιστοποιημένα ποιοτικά οδοντιατρικά υλικά.