ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Οδοντιατροι Λαρισα - Οδοντιατρειο Κολώνα Χάιδω-Βασιλική. Οδοντιατρος Λαρισα - Εμφυτευματα Δοντιων - Αισθητική Οδοντιατρική - Λάρισα Κέντρο
ΚΟΛΩΝΑ ΧΑΪΔΩ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΚΟΛΩΝΑ ΧΑΪΔΩ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Α.Π.Θ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοντικά Εμφυτεύματα: Συμβουλές μετά την Τοποθέτηση

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοντικά Εμφυτεύματα: Συμβουλές μετά την τοποθέτηση

Την ημέρα του χειρουργείου

Πρώτη ώρα

Δαγκώνετε απαλά αλλά σταθερά τη γάζα που έχει τοποθετηθεί πάνω από τη χειρουργημένη περιοχή, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει στη θέση της. Μην προχωρήσετε στην αλλαγή της για την πρώτη ώρα, εκτός εάν η αιμορραγία δεν ελέγχεται. Οι γάζες μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα μετά από μία ώρα. Εάν η αιμορραγία επιμένει, τοποθετήστε επιπλέον γάζα για να ασκηθεί πίεση πάνω από τη χειρουργημένη περιοχή για άλλα 30 λεπτά. Η γάζα μπορεί στη συνέχεια να αλλαχθεί ανάλογα με τις ανάγκες (συνήθως κάθε 30 έως 45 λεπτά). Είναι καλύτερο να μουσκέψετε τη γάζα με νερό και βαμβάκι για να κάνετε πιο εύκολη την τοποθέτηση.

Φροντίδα

Μην ενοχλείτε τη χειρουργημένη περιοχή. Μην ξεπλένετε δυνατά και μην ενοχλείτε την περιοχή με αντικείμενα. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας απαλά. Το κάπνισμα θα επιβραδύνει την επούλωση, προκαλώντας αυξημένη δυσφορία και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ξηρού φατνίου. Αποφύγετε με κάθε τρόπο το κάπνισμα κατά τη φάση της επούλωσης.

Στοματική Υγιεινή

Είναι σημαντικό να κρατήσετε το στόμα σας καθαρό. Θα πρέπει να βουρτσίσετε τα δόντια σας το βράδυ της χειρουργικής επέμβασης, αλλά με ήπιο τρόπο και γύρω από τη χειρουργημένη περιοχή. Εάν υπάρχει ελάχιστη αιμορραγία, μπορείτε να ξεκινήσετε πλύσεις με αλμυρό νερό 24 ώρες μετά την επέμβαση (μείγμα 1 κουταλιά της σούπας άλατος με 250 ml νερού). Ξεπλύνετε απαλά και φτύστε το νερό. Οι πλύσεις θα πρέπει να γίνονται 2-3 φορές την ημέρα, ειδικά μετά το φαγητό.

Δραστηριότητες

Μετά τη χειρουργική επέμβαση συστήνεται ξεκούραση στο κρεβάτι τουλάχιστον για την πρώτη ημέρα. Κάμψη, ανύψωση, ή έντονη δραστηριότητα θα οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία, οίδημα και πόνο. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη μετάβαση από ξαπλωμένη σε όρθια θέση. Θα μπορούσατε να αισθανθείτε ζάλη όταν σηκώνεστε απότομα.  Άσκηση στην μετεγχειρητική περίοδο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία, πρήξιμο και δυσφορία. Η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον για 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση.

Αιμορραγία

Θα υπάρξει αιμοραγία μετά την επέμβαση, και αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει αιμοραγία τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά την επέμβαση. Λάβετε υπόψη ότι η στοματική αιμορραγία εμφανίζει λίγο αίμα και πολύ σάλιο. Τοποθετώντας ένα πακέτο γάζα πάνω από τη χειρουργημένη περιοχή και με σταθερό και ελαφρύ δάγκωμα η αιμοραγία ελέγχεται. Αν συνεχίζει να υπάρχει ροή αίματος, αντικαταστήστε τη γάζα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε 30-45 λεπτά.

Επίμονη αιμορραγία

Η αιμορραγία δε θα πρέπει να είναι έντονη. Αν συμβαίνει αυτό, τότε ίσως οι γάζες πιέζουν μόνο πάνω στα δόντια και δεν ασκούν πίεση στις χειρουργημένες περιοχές. Δοκιμάστε επανατοποθέτηση των γαζών. Εάν η αιμορραγία επιμένει ή αρχίζει και πάλι μόλις καθίσετε σε όρθια θέση ή σε μια καρέκλα, αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε παγοκύστες και δαγκώστε τις γάζες για 1 ώρα ή ένα βρεγμένο φακελάκι τσαγιού για 30 λεπτά. Το ταννικό οξύ στα φύλλα του τσαγιού συμβάλλει στην προώθηση της πήξης του αίματος. Εάν η αιμορραγία παραμένει ανεξέλεγκτη, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου (2414003861 – 6979221864).

Η περίπτωσή σας είναι μεμονωμένη. Δεν υπάρχουν δύο ίδια στόματα. Μην αποδέχεστε καλοπροαίρετες συμβουλές από φίλους. Συζητήστε το πρόβλημά σας με την οδοντίατρο ώστε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά!

Οίδημα

Το οίδημα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο μετά την επέμβαση και θα φτάσει το μέγιστο μέσα σε 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα μπορέσει να μειωθεί εφαρμόζοντας στο μάγουλο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα. Κρατήστε τον πάγο στο μάγουλο για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια το αφαιρείτε για είκοσι λεπτά. Αυτό το επαναλαμβάνετε κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μετά την επέμβαση. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί φάρμακο για τον έλεγχο του οιδήματος, φροντίστε να το λάβετε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πόνος

Δυστυχώς, μια στοματική χειρουργική επέμβαση συνοδεύεται από κάποιου βαθμού δυσφορία. Συνήθως υπάρχει μια συνταγή αναλγητικού φαρμάκου. Αν λάβετε το πρώτο χάπι πριν σταματήσει η δράση του αναισθητικού, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα οποιαδήποτε ενόχληση. Μερικοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα ισχυρότερα φάρμακα για τον πόνο τους προκαλούν ναυτία, αλλά αν κάθε χάπι προηγείται μιας μικρής ποσότητας τροφής, οι πιθανότητες για τη ναυτία μειώνονται. Οι επιδράσεις των αναλγητικών φαρμάκων διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανθρώπων. Εάν δεν επιτευχθεί επαρκής ανακούφιση άμεσα ή λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες αναλγητικών φάρμακων σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου (2414003861 – 6979221864).

Διατροφή

Φάτε οποιαδήποτε θρεπτική τροφή που μπορεί να ληφθεί με άνεση. Αποφύγετε εξαιρετικά ζεστά τρόφιμα. Μην χρησιμοποιείτε καλαμάκι για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Μερικές φορές κρίνεται σκόπιμο, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο, για το πρώτο δεκαήμερο να περιορίσετε τη διατροφή σας σε τρόφιμα όπως χυμοί, γάλα, σούπες, ροφήματα γιαουρτιού κ.α. Αποφύγετε το μάσημα των τροφών μέχρι η αίσθηση της γλώσσας να επιστρέψει. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα τρόφιμα όπως ρύζι, ξηροί καρποί, ποπ κορν, κλπ. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα μπορέσετε σταδιακά να προχωρήσετε σε στερεές τροφές. Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε γεύματα! Εάν τρέφεστε κανονικά, θα αισθανθείτε καλύτερα πιο γρήγορα, θα αποκτήσετε δύναμη, και γενικά δε θα ταλαιπωρηθείτε. Αν είστε διαβητικός, να διατηρήσετε τις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες ή να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Οδηγίες για τις επόμενες μέρες

Στοματικά διαλύματα

Είναι απαραίτητο να κρατάτε το στόμα σας καθαρό μετά την επέμβαση. Χρησιμοποιήστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε 25ml ζεστό νερό και απαλά ξεπλύνετε με το διάλυμα. Επαναλάβετε όσο συχνά θέλετε, αλλά τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Βούρτσισμα

Ξεκινήστε τη στοματική υγιεινή σας το συντομότερο δυνατόν μετά την επέμβαση. Πόνος και πρήξιμο μπορεί να μην επιτρέπουν έντονο βούρτσισμα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίσετε τα δόντια σας. Η διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές της επούλωσης χειρουργικών τραυμάτων απαιτείται για τη βέλτιστη και ταχεία επούλωση.

Θεραπεία

Η κανονική επούλωση μετά την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων θα πρέπει να είναι η εξής: Οι δύο πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση είναι συνήθως οι πιο άβολες και συνήθως υπάρχει κάποια διόγκωση. Την τρίτη ημέρα θα πρέπει να αισθάνεστε πιο άνετα και, αν και ακόμα υπάρχει οίδημα, μπορείτε να ξεκινήσετε μια πιο ουσιαστική διατροφή. Το υπόλοιπο της μετεγχειρητικής πορείας πρέπει να παρουσιάζει μια σταδιακή, σταθερή βελτίωση. Εάν δε βλέπετε τη συνεχή βελτίωση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου (2414003861 – 6979221864).

Αποχρωματισμός ή μώλωπες

Η ανάπτυξη του μαύρου, μπλε, πράσινου ή κίτρινου αποχρωματισμού οφείλεται σε μώλωπες κάτω από τους ιστούς. Αυτή είναι μια φυσιολογική μετεγχειρητική εμφάνιση που μπορεί να εμφανιστεί 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Μετά από 36 ώρες από την εγχείρηση, η δημιουργία θερμότητας στην περιοχή με ζεστά ροφήματα μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση του αποχρωματισμού.

Η επιθυμία μου είναι να κάνω την ανάρρωσή σας όσο πιο ομαλή και ευχάριστη γίνεται. Πολλούς από εσάς, αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν, αλλά εάν έχετε ερωτήσεις ή οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την πρόοδό σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου (2414003861 – 6979221864).

Αιχμηρές άκρες

Εάν αισθάνεστε αιχμηρές άκρες στις χειρουργημένες περιοχές, είναι πιθανό να πρόκειται για τους τοίχους των οστών που υποστήριζαν τα δόντια που έχουν εξαχθεί. Μερικές φορές μικρές λωρίδες οστών μπορούν να φύγουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Αν προκαλούν ανησυχία ή ενόχληση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου (2414003861 – 6979221864).

Ξηρά χείλη

Αν οι γωνίες του στόματός σας είναι τεντωμένες μπορεί να στεγνώσουν και να σκιστούν. Διατηρήστε τα χείλη σας υγρά με μια αλοιφή, π.χ. με βαζελίνη.

Πονόλαιμος

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο μετά από ένα χειρουργείο στόματος. Οι μύες πρήζονται και αυτό μπορεί να κάνει την κατάποση επώδυνη. Αυτό θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνο του σε 2-3 ημέρες.

Άκαμπτοι μύες της σιαγόνας

Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν περιορισμό εύρους ανοίγματος του στόματος για λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Αυτή είναι μια φυσιολογική μετεγχειρητική κατάσταση γεγονός που υποχωρεί συνήθως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την επέμβαση. Η διάταση αυτών των μυών μπορεί να βοηθήσει να επιταχυνθεί η επίλυση του προβλήματος.

Καλέστε στα τηλέφωνα 241 400 3861 – 6979 221 864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.

Κολώνα Χάιδω – Βασιλική

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ  Α.Π.Θ.

Με Μετεκπαίδευση στα:
Οδοντικά Εμφυτεύματα Ε.Κ.Π.Α.
Αισθητική Οδοντιατρική Α.Π.Θ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοντική Χειρουργική με Απομόνωση και Έμφαση στη Λεπτομέρεια

Στο Οδοντιατρείο μας στη Λάρισα χρησιμοποιούμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και ενημερωμένα οδοντιατρικά πρωτόκολλα ώστε να επιτύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε οδοντιατρική θεραπεία.

Για παράδειγμα, η απομόνωση δοντιών προσφέρει τις πλέον ιδανικές συνθήκες απουσίας υγρασίας και μικροβίων στο πεδίο εργασίας και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, ώστε οι ασθενείς μας να απολαμβάνουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα σε κάθε οδοντιατρική θεραπεία.

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Θα σας καλέσουμε άμεσα για επιβεβαίωση

Το Οδοντιατρείο βρίσκεται στο Κέντρο της Λάρισας

Στο Οδοντιατρείο μας στη Λάρισα θα βρείτε έναν οδοντιατρικό χώρο μοντέρνας αισθητικής, με άνετη αίθουσα αναμονής και δύο (2) πλήρως αυτόνομες οδοντιατρικές αίθουσες με δύο (2) οδοντιατρικές έδρες  τελευταίας τεχνολογίας.

Το Οδοντιατρείο είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο ενδοστοματικό scanner, δύο (2) ακτινογραφικά μηχανήματα, σύγχρονο και ψηφιακό οδοντιατρικό εξοπλισμό, νέα οδοντιατρικά εργαλεία και πιστοποιημένα ποιοτικά οδοντιατρικά υλικά.