Φοβάστε τον οδοντίατρο κι εσείς λοιπόν; Πράγματι, κάποιοι άνθρωποι φοβούνται τους οδοντίατρους λόγω των κακών εμπειριών που είχαν στο παρελθόν. Άλλοι απλά ακούν διάφορα από τους φίλους, την οικογένεια και τα μέσα ενημέρωσης. Το έντονο άγχος εμποδίζει πολλούς Έλληνες από το να ζητήσουν την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα. Προφανώς, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από τον πονόδοντο. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να φοβάστε την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος είναι εκεί για να σας βοηθήσει με κάθε ανάγκη που μπορεί να έχετε. Γιατί όμως πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον οδοντίατρο τόσο πολύ;

Οι κύριες αιτίες

Μεταξύ 5% και 8% των ανθρώπων αποφεύγουν τους οδοντιάτρους από φόβο. Περίπου το 20% έχει τόσο πολύ άγχος που πάνε μόνο στον οδοντίατρο όταν είναι απαραίτητο. Δεν είναι μόνο ο φόβος του πόνου που τρομάζει τους ανθρώπους, αλλά η “έλλειψη ελέγχου”. Πολλοί ασθενείς νιώθουν άβολα λόγω της οδοντιατρικής διαδικασίας. Ο οδοντίατρος στέκεται από πάνω σας και μπορείτε μόλις και μετά βίας να αντιδράσετε ή να απαντήσετε. Έτσι δεν είναι;
Πολλοί πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο επίπεδο πόνου. Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Εάν μερικοί οδοντίατροι ήταν πιο προσεκτικοί σχετικά με τις οδοντιατρικές διαδικασίες, τότε θα υπήρχαν λιγότερα προβλήματα. Η επικοινωνία είναι επίσης απαραίτητη μεταξύ των οδοντιάτρων και των ασθενών. Ο οδοντίατρος πρέπει να προσπαθεί να αποτρέψει τα προβλήματα πριν αυτά συμβούν, αλλιώς θα μείνετε με μία άσχημη εμπειρία και θα συνεχίσετε να φοβάστε τον οδοντίατρο. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να αισθάνονται ντροπή ή αμηχανία σχετικά με τα δόντια τους για διάφορους λόγους.

Κατάρριψη του φόβου των οδοντιάτρων

Για να μη φοβάστε τον οδοντίατρο, αυτός θα πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα μη απειλητικό περιβάλλον για τους ασθενείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με τη δημιουργία ενός θετικού, χωρίς άγχος χώρου. Οι ασθενείς πρέπει να αισθανθούν όσο πιο άνετα γίνεται, ώστε ο οδοντίατρος τελικά να μπορέσει να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί το αίσθημα ελέγχου, για να μη φοβάστε τον οδοντίατρο

Ο οδοντίατρος:

  • Εξηγεί τι θα αισθανθεί ο ασθενής και για πόσο χρόνο.
  • Συχνά ζητά από τον ασθενή την άδεια να συνεχίσει.
  • Θα δώσει στον ασθενή την άδεια να σταματήσει τη διαδικασία ανά πάσα στιγμή αισθανθεί άβολα.
  • Δίνει χρόνο για διαλείμματα, αν ζητηθεί.
Πλέον μπορούμε να πούμε ότι η οδοντιατρική εμπειρία μπορεί να είναι 100% ανώδυνη!
Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.
Κλείστε Ραντεβού Τώρα!