Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών βγαίνει από το πανοραμικό ακτινογραφικό μηχάνημα όπου στέκεστε ακίνητοι δαγκώνοντας ένα ορισμένο σημείο και το κινούμενο μέρος του μηχανήματος γυρνάει γύρω από το κεφάλι σας.

Σε μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών φαίνεται το σύνολο των δοντιών, οι φρονιμίτες – και τη σχέση τους με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία της στοματικής κοιλότητας – και το ιγμόρειο.

Πανοραμική ακτινογραφία δοντιών

Επίσης μπορούμε να δούμε παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στα δόντια, όπως απονευρώσεις και σφραγίσματα. Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών εμφανίζει ταυτόχρονα τη δεξιά και αριστερή πλευρά (και τα τέσσερα τεταρτημόρια) των δοντιών σε δισδιάστατη μορφή.

Πανοραμική ακτινογραφία δοντιών

Πανοραμικές ακτινογραφίες βγάζουν συνήθως οι ακτινολόγοι ιατροί. Πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών μπορούν όμως να βγάλουν και κάποιοι συνάδελφοι οδοντίατροι που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Ακτινολογία και Διαγνωστική Στόματος αλλά και ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι, που έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα.

Το πανοραμικό ακτινογραφικό μηχάνημα πάντως δεν είναι υποχρεωτικός εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου λόγω του μεγάλου κόστους. Αντίθετα το μηχάνημα για τις μικρές (οπισθοφατνιακές) ακτινογραφίες είναι υποχρεωτικό.

5 βασικοί λόγοι που ο οδοντίατρος χρειάζεται την πανοραμική ακτινογραφία

Οι οδοντίατροι βλέπουμε πολλά περισσότερα στις πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών από ότι κοιτάζοντας τα δόντια με γυμνό μάτι.

Σαφώς και σε ότι αφορά την κατάσταση της επιφάνειας των δοντιών, αυτή εξετάζεται με γυμνό μάτι. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να γίνουν πιο σύνθετες διεργασίες; Εκεί θα πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα του δοντιού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, καθώς και την κατάσταση του οστού.

Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε οι οδοντίατροι να λάβουμε μια πλήρη εικόνα των δοντιών σας.

Τι θα δούμε καλύτερα λοιπόν σε μια πανοραμική ακτινογραφία;

  • Τερηδόνα σε σημεία που δεν είναι ορατά με γυμνό το μάτι, όπως ανάμεσα στα δόντια.

  • Σε περίπτωση περιοδοντίτιδας, η πανοραμική ακτινογραφία θα δείξει πόσο οστό έχει χαθεί λόγω της νόσου.

  • Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εκδηλώνεται τερηδόνα κάτω από τα σφραγίσματα. Αυτή η τερηδόνα είναι ορατή μόνο με πανοραμική ακτινογραφία δοντιών.

  • Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουμε μια φλεγμονή στην άκρη της ρίζας του δοντιού που βρίσκεται κοντά στο οστό.

  • Τέλος, η πανοραμική ακτινογραφία είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις όπου πρέπει να μπουν σιδεράκια, εμφυτεύματα ή να γίνει μια εξαγωγή δοντιού.

Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.