Οδοντικό εμφύτευμα… Η οδοντιατρική του αύριο σήμερα

Είναι αλήθεια ότι τα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο στην αποκατάσταση οδοντικών ελλειμμάτων. Πράγματι οι σημερινές γενιές δεν θα αναγκαστούν να ζήσουν φορώντας ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες όταν φτάσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Το ποτηράκι με το νερό και τα τεχνητά δόντια δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ θα αποτελεί σκηνή από παλιά ταινία! Οι νεότεροι ίσως δεν θα μπορούν να διανοηθούν πώς οι προγενέστεροί τους κατάφερναν να λειτουργούν φορώντας κινητές οδοντοστοιχίες. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να βάλουμε στην θέση τους κάποιες μεγάλες αλήθειες καθώς και να δώσουμε απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων ασθενών μας.

Πρώτον: Το σημερινό ευρέως χρησιμοποιούμενο οδοντικό εμφύτευμα λειτουργεί με βάση την οστοενσωμάτωση, δηλαδή την ανάπτυξη οστού περιφερικά και σε άμεση σχετικά επαφή με την επιφάνεια των εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, και μπαίνουν σε εσοχές – υποδοχές που κατασκευάζονται με ειδικά εργαλεία μέσα στο οστούν. Το οστούν τα αναγνωρίζει σαν δικό του κομμάτι και τα αγκαλιάζει, επουλώνεται δηλαδή γύρω από αυτά. Έτσι το νεοδημιουργηθέν οστούν στηρίζει γερά το οδοντικό εμφύτευμα και αυτό με τη σειρά του μπορεί να στηρίζει τις εκάστοτε προσθετικές κατασκευές.

Τα ποσοστά επιτυχίας της οστοενσωμάτωσης φτάνουν το 98% και σε περίπτωση αποτυχίας δεν παρουσιάζεται πόνος ή οποιαδήποτε συστεμική αντίδραση του οργανισμού όπως πολλοί εικάζουν και φοβούνται.

Αυτό γιατί το οδοντικό εμφύτευμα δεν είναι μόσχευμα ώστε να προκαλεί ανοσολογική αντίδραση. Εφόσον υπάρξει πρόβλημα σωστής επούλωσης απλά το εν λόγω εμφύτευμα αντικαθίσταται από τον ιατρό σε μια δεύτερη επέμβαση με τελικό αποτέλεσμα την καθυστέρηση της συνολικής θεραπείας.

Δεύτερον: Ο καθηγητής Branemark και η σουηδική του ομάδα ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν και παρουσίασαν στον επιστημονικό κόσμο την οστεοενσωμάτωση στην οδοντιατρική πράξη. Η σχετική βιβλιογραφία έχει ξεκινήσει πρίν από 45 περίπου χρόνια και πραγματικά όλη η οδοντιατρική κοινότητα πάντα θα ευχαριστεί τον καθηγητή Branemark που άλλαξε πραγματικά την πορεία της επιστήμης μας. Από τότε η εξέλιξη ήταν και είναι ραγδαία ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια. Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν δεκάδες εταιρίες που παρέχουν ολοκληρωμένα συστήματα εμφυτευμάτων και αρκετές πια από αυτές είναι εταιρίες που στηρίζουν με αξιόλογη επιστημονική έρευνα τα προϊόντα τους. Ο κάθε επεμβαίνων ανάλογα με τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που θεωρεί σημαντικά καθώς και την έρευνα που τα υποστηρίζει επιλέγει το σύστημα που θα εφαρμόσει στην καθημερινή του πράξη στο ιατρείο του.

Τρίτον: Είναι μύθος και παραπληροφόρηση ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα εξυπηρετούν την αισθητική.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα εξυπηρετούν πρωτίστως και κυρίως τη λειτουργία του οδοντογναθικού συστήματος.

Η αισθητική στην προσθετική αποκατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων συνήθως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε σχέση με την προσθετική πάνω από φυσικά δόντια.

Τέταρτον: Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι καλύτερο να τα ορίσουμε σαν ρίζες-στηρίγματα. Δεν πρόκειται απλά για «βιδωτά δόντια» όπως λέγεται.

Πρόκειται για ρίζες στηρίγματα που βέβαια έφτιαξε ο άνθρωπος και αφού οστεοενσωματωθούν μπορούν να στηρίζουν προσθετικές κατασκευές.

Αυτά τα προσθετικά δόντια μπορεί να είναι είτε μια μονή θήκη – στεφάνη αν λείπει ένα δόντι ή να είναι μια γέφυρα με τρία, τέσσερα ή και πέντε δόντια ή και να είναι όλα τα δόντια μιας γνάθου στην περίπτωση που ο ασθενής τα έχει ήδη χάσει ή πρόκειται να εξαχθούν. Τα πρόσθετα δόντια μπορεί να είναι είτε βιδωτά στα εμφυτεύματα είτε συγκολλούμενα. Η απόφαση είναι του επεμβαίνοντα οδοντιάτρου ανάλογα με το τι θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον ασθενή του.

Πέμπτον: Για να τοποθετηθούν οδοντικό εμφύτευμα πρέπει να υπάρχει αρκετό οστικό υπόστρωμα το οποίο να είναι και καλής ποιότητας (σκληρότητας). Το καλύτερο είναι να μην περιμένουμε να χάσουμε ένα δόντι που ξέρουμε ότι είναι προβληματικό και δεν έχει προοπτική να είναι στο στόμα τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτό γιατί μαζί με το δόντι που κουνιέται χάνεται – καταστρέφεται και το κόκαλο γύρω του και τότε όλη η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο μακροχρόνια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πριν τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα χρειάζονται τεχνικές οστικής ανάπλασης ώστε να χτιστεί οστούν εκεί που χρειάζεται. Οι αιτίες που κάποια δόντια είναι προβληματικά και μπορεί να χαθούν είναι πολλές όπως περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, κατάγματα, ατυχήματα κ.λ.π και πάλι πρέπει να εκτιμηθεί από το θεράποντα ιατρό η προτεινόμενη θεραπεία.

Έκτον: Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο συντηρητική λύση στην αποκατάσταση μιας οδοντικής απώλειας.

Αυτό γιατί δεν τροχίζονται διπλανά πιθανών άθικτα δόντια για κατασκευή γέφυρας και το πιο σημαντικό το κόκκαλο μέσα στο οποίο τοποθετείται εμφύτευμα διατηρείται στο μέλλον.

Το οστούν που δέχεται μασητικές δυνάμεις μέσω του εμφυτεύματος καταλαβαίνει ότι χρειάζεται για να υποστηρίζει τα δόντια. Έτσι διατηρείται και δεν χάνεται με την πάροδο του χρόνου όπως θα συνέβαινε κάτω από ένα γεφύρωμα γέφυρας ή μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος

Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη του περιστατικού με ακτινογραφίεςδιαγνωστικά μοντέλα και ότι άλλο κρίνει ο θεράπων οδοντίατρός σας, κατασκευάζονται ειδικά φρεάτια μέσα στο κόκαλο στις θέσεις που έχει προαποφασιστεί και μέσα σ’ αυτά κοχλιώνονται τα εμφυτεύματα. Συνήθως υπάρχει μια περίοδος επούλωσης 3-5 μήνες μέχρι να τοποθετηθούν τα τελικά δόντια. Σε μερικές περιπτώσεις που η ποιότητα και η ποσότητα του οστού το επιτρέπει είναι δυνατόν να τοποθετηθούν άμεσα την ημέρα του χειρουργείου και προσωρινά δόντια. Αυτό λέγεται Άμεση Φόρτιση και θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί φυσικά με τον επεμβαίνοντα οδοντίατρό σας. Επίσης πάλι όταν η υπάρχουσα οστική μάζα είναι ικανοποιητική με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων αξονικού τομογράφου μπορούν να κατασκευασθούν οδηγοί νάρθηκες, ώστε ο επεμβαίνοντας ιατρός να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα σε συγκεκριμένες προαποφασισμένες θέσεις με τους ελάχιστους χειρουργικούς χειρισμούς (computer aided implant surgery).

Ποιοι μπορούν να ζητήσουν θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα;

Το βασικό κριτήριο είναι η υγεία και όχι η ηλικία των ασθενών όπως πολλοί νομίζουν. Μόνο άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά, χημειοθεραπευτικά κάποια ψυχοφάρμακα ή έχουν ανεξέλεγκτο σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν αντενδείξεις. Το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά σίγουρα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας όπως άλλωστε είναι και για την γενικότερη υγεία μας.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ειδικά γι’ αυτούς που ήδη φοράνε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες ότι με τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν να:

  • Τρώνε χωρίς φόβο το φαγητό που τους αρέσει

  • Αποκαταστήσουν την μασητική τους ικανότητα ώστε να γίνεται σωστή πέψη

  • Μιλάνε, γελάνε με ευκολία και αυτοπεποίθηση

  • Καλυτερέψουν το χαμόγελό σας και ακόμα και την αρχιτεκτονική του προσώπου τους

Επίσης γι’ αυτούς που έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν κάποια δόντια ότι με τα εμφυτεύματα μπορούν να:

  • Αντικαταστήσουν τα χαμένα δόντια άμεσα προστατεύοντας έτσι τα υπόλοιπα δόντια

  • Διατηρήσουν το οστικό τους υπόστρωμα στο μέλλον

  • Αποφύγουν στο μέλλον οποιαδήποτε κινητή προσθετική εργασία

Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.
Κλείστε Ραντεβού Τώρα!