Οδοντίατροι και ΑΜΕΑ

Στη χώρα μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), κυρίως από το κράτος, αλλά και από ένα μέρος των ιδιωτών. Από το πιο απλό, που είναι η κίνηση των ατόμων αυτών σε δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες, διαβάσεις) ως και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα άτομα αυτά συναντούν συνεχώς εμπόδια. Την ώρα που στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες τα παραπάνω θεωρούνται δεδομένα και πλέον γίνεται υποχρεωτικό ακόμα και η πλοήγηση στις ιστοσελίδες να είναι φιλική προς τα άτομα με αναπηρίες.

Τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας

Αν και ζωτικής σημασίας, η στοματική υγεία συχνά υποτιμάται σε σχέση με άλλες συνιστώσες της συνολικής υγείας των ασθενών καθώς και εκείνων με ειδικές ανάγκες.

Μπορούμε με μία γενική ματιά να κατατάξουμε τα ΑΜΕΑ σε τρεις κατηγορίες:

  • Τα μη αυτοεξυπηρετούμενα
  • Τα μερικά αυτοεξυπηρετούμενα και
  • Τα αυτοεξυπηρετούμενα.

Μία άλλη κατηγοριοποίηση είναι η εξής:

  • Όσοι έχουν νοητική υστέρηση
  • Όσοι έχουν κινητική δυσκολία
  • Όσοι έχουν ιατρικό πρόβλημα
Όλα τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα.
Κλείστε Ραντεβού Τώρα!

Οδοντιατρική φροντίδα ΑΜΕΑ στο οδοντιατρείο

Η γνωριμία με τον οδοντίατρο αλλά κυρίως με την οδοντιατρική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται σε στάδια. Όλες οι οδοντιατρικές εργασίες διεξάγονται με μια συγκεκριμένη σειρά, από την πιο εύκολη στην πιο δύσκολη. Στους ασθενείς με ειδικές ανάγκες τα ραντεβού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά σε διάρκεια, μια και αποσπάται γρήγορα η προσήλωσή τους. Επίσης εξηγούνται οι διαδικασίες κυρίως εφαρμόζοντας την τεχνική ΠΕΔΕΙΚΑ, δηλαδή ΠΕς, ΔΕΙξε, ΚΑνε. Λέμε στον ασθενή τι θα κάνουμε, δείχνουμε στον ασθενή τι θα κάνουμε εκτός του στόματος και τελικά το κάνουμε. Στην εξέταση που πραγματοποιείται είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών, διότι τα παιδιά φοβούνται πολύ και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άγνωστα πρόσωπα.

Οδοντιατρική πρόληψη και ΑΜΕΑ

Οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η οδοντιατρική θεραπεία τέτοιων περιστατικών, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση των ατόμων αυτών η πρόληψη έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι, κάτι που μπορούμε να το μάθουμε με την βοήθεια του οδοντιάτρου. Να προτιμάτε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα η οποία μειώνει το χρόνο χρήσης στο στόμα και καθαρίζει ικανοποιητικά. Η ποσότητα οδοντόκρεμας να είναι ελάχιστη. Καλό θα ήταν επίσης να στάζουμε μερικές σταγόνες gel φθοριούχου κασσίτερου στο στόμα του όταν κοιμάται. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο φθοριούχος κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans που προκαλεί τερηδόνα. Τέλος θα πρέπει στη διατροφή του να μη συμπεριλαμβάνονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη.

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, Παλαιστίνης 2 & Ανθίμου Γαζή και είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο.

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στον 1ο όροφο και η πρόσβαση γίνεται με ασανσέρ έως το οποίο δε μεσολαβούν σκαλιά.

Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.
Κλείστε Ραντεβού Τώρα!