Καθαρισμός δοντιών με σοδοβολή

Ο καθαρισμός δοντιών με τη χρήση της σοδοβολής αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον καθαρισμό των δοντιών. Αποτελεί ασφαλή και πιο ανώδυνη μέθοδο για την απομάκρυνση της πλάκας (σε σχέση με τη χρήση υπερήχων – χωρίς ωστόσο να την αντικαθιστά), ενώ υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών γεύσεων της σκόνης σόδας προσδίδοντας ένα ευχάριστο χαρακτήρα στη διαδικασία.
Η σοδοβολή συνίσταται στη χρήση μικρών σωματιδίων σόδας (διττανθρακικό νάτριο) ή γλυκίνης σε συνδυασμό με αέρα και νερό, υπό μορφή σπρέι, επιτυγχάνοντας το γυάλισμα και καθαρισμό των δοντιών. Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, οι κόκκοι, έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν στις πιο στενές σχισμές αφαιρώντας την μικροβιακή πλάκα, τις χρωστικές του καφέ και της νικοτίνης των τσιγάρων αποτελεσματικότερα από τα κοινά μηχανικά εργαλεία.

Ο καθαρισμός δοντιών με σοδοβολή, χωρίς να αποτελεί λεύκανση, μπορεί να δώσει μια λάμψη στα δόντια αφαιρώντας τις χρωστικές εκείνες οι οποίες σκίαζαν το χαμόγελο σας!

Πλεονεκτήματα με τη χρήση της σοδοβολής

  • Αφαίρεση χρωστικών κατά τον καθαρισμό των δοντιών, ειδικά σε βαθιές σχισμές και μεσοδόντια διαστήματα που δεν φτάνουν τα εργαλεία. Χωρίς να συνιστά λεύκανση, μπορεί να δώσει λάμψη στα δόντια με πιο βαθιά και αποτελεσματική αφαίρεση χρωστικών.
  • Στη θεραπεία περιοδοντίτιδας και ειδικά κατά τη συντήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Στην περιοδοντίτιδα, χρησιμοποιείται το ειδικό ρύγχος ώστε να επιτυγχάνεται βαθύτερος καθαρισμός δοντιών, σε συνδυασμό με την ειδική σκόνη γλυκίνης, η οποία δεν τραυματίζει την επιφάνεια της ρίζας, όπως συμβαίνει με τα ξέστρα χειρός, όπως έχουν δείξει έρευνες.
  • Στην αντιμετώπιση της περιεμφυτευματίτιδας αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα καθαρίζοντας καλύτερα την επιφάνεια του εμφυτεύματος που έχει μολυνθεί από μικροβιακή πλάκα.

Επιστημονικές έρευνες για τη σοδοβολή

  • Ο καθαρισμός δοντιών με σοδοβολή είναι πιο ανώδυνος σε σχέση με τον καθαρισμό με υπερήχους για την αφαίρεση μαλακής μικροβιακής πλάκας, χωρίς ουσιαστική διαφορά στο αποτέλεσμα της θεραπείας.
  • Ακόμη η σοδοβολή είναι αποτελεσματικότερη στον καθαρισμό βαθιών περιοδοντικών θυλάκων (βαθύτερων των 4χιλ βάθος) σε σχέση με τα εργαλεία χειρός. Οι ρίζες των δοντιών έχουν φυσιολογικές καμπυλότητες και κοιλάνσεις που ένα εργαλείο χειρός δυσκολεύεται να φτάσει. Το σπρέι της σοδοβολής μπορεί να φτάσει ευκολότερα σε δυσπρόσιτα σημεία και να αφαιρέσει τη μαλακή μικροβιακή πλάκα.

Καθαρισμός Δοντιών – Διαδικασία

Η χρήση της σοδοβολής είναι κυρίως συμπληρωματική. Η αφαίρεση πέτρας από τα δόντια με τις συνηθισμένες μεθόδους (υπέρηχοι και εργαλεία χειρός), αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικός καθαρισμός από το σπρέι της σόδας.
Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 30 λεπτά, αν και σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα μιας δεύτερης επαναληπτικής συνεδρίας. Μετά το τέλος της σοδοβολής γίνεται φθορίωση στα δόντια για να ενισχυθεί το σμάλτο. Για δύο (2) – τρείς (3) ώρες ο ασθενής δεν θα πρέπει να καπνίσει, να καταναλώσει τρόφιμα ή να πιει υγρά που περιέχουν χρωστικές (καφές, τσάι, κεράσια, παντζάρια κτλ).

Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.