Θεραπεία περιοδοντίτιδας: Τι περιλαμβάνει;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν την περιοδοντίτιδα με την ουλίτιδα. Aκόμη και όταν ο οδοντίατρος τους επισημάνει τη διαφορά, δεν φαντάζονται ότι το απλό μάτωμα των ούλων στην αρχή – που τους θυμίζει τη γνωστή ουλίτιδα – μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή απώλεια όλων τους των δοντιών! H περιοδοντίτιδα λοιπόν, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι μία φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο κόκαλο. Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά, όταν η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, ο οργανισμός προσπαθώντας να τα προστατέψει, τα καταστρέφει. Mε αυτή τη διαδικασία τα δόντια χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους, αρχίζουν να έχουν κινητικότητα και, αν δεν υπάρξει άμεση οδοντιατρική επέμβαση, τελικά θα αποκολληθούν και θα πέσουν. Αιτία της περιοδοντίτιδας είναι διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μας. Πρόσφατα, προστέθηκε και το κάπνισμα στους αιτιολογικούς παράγοντες. Tο αν τελικά θα προκληθεί η νόσος και σε ποια έκταση εξαρτάται από την άμυνα του κάθε οργανισμού και τη σωστή στοματική υγιεινή που επιτυγχάνουμε.

Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά όταν η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, ο οργανισμός προσπαθώντας να τα προστατέψει, τα καταστρέφει.
Κλείστε Ραντεβού Τώρα!

Πώς εμφανίζεται η περιοδοντίτιδα;

 • H μεγαλύτερη δυσκολία στην αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας είναι ο εντοπισμός της, και αυτό γιατί δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα.
 • Στο αρχικό της στάδιο η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται ως μία ήπια ουλίτιδα. Συμπτώματά της είναι το μάτωμα των ούλων και η κακοσμία του στόματος. Ακόμα και αυτά όμως είναι αρκετά ήπια και δεν τραβούν πάντα την προσοχή μας.
 • Στις εξάρσεις της νόσου μπορεί να κοκκινίσουν έντονα τα ούλα και να ματώσουν, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθούν και αποστήματα. Tα συμπτώματα όμως αυτά συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, πριν καν προλάβουμε να πάμε στο γιατρό.
 • Στον προσεκτικό έλεγχο ο οδοντίατρος θα διαπιστώσει την ύπαρξη περιοδοντικών θυλάκων, δηλαδή τα ούλα έχουν ξεκολλήσει από την επιφάνεια των δοντιών και εκεί εντοπίζεται η ύπαρξη των μικροβίων. Για να επιτευχθεί θεραπεία περιοδοντίτιδας, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα μικρόβια αυτά.

Η σωστή πρόληψη της περιοδοντίτιδας

 • Κύριος τρόπος πρόληψης της περιοδοντίτιδας είναι το σωστό βούρτσισμα, το οποίο απαιτεί σωστή τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας, με γωνία ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα και με μικρές κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας. Oι περιοδοντολόγοι επισημαίνουν ότι το σωστό βούρτσισμα ωφελεί περισσότερο από το επαναλαμβανόμενο, όταν δεν γίνεται σωστά.
 • Δεν καπνίζουμε. Tο κάπνισμα είναι αιτιολογικός παράγοντας της περιοδοντίτιδας, καθώς μειώνει τοπικά την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπει στα μικρόβια να δρουν ανενόχλητα.

Τα στάδια για τη θεραπεία περιοδοντίτιδας

 • Στο αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας η περιοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό από τον οδοντίατρο και σωστό βούρτσισμα.
 • Όταν η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει, χρειάζεται καθαρισμός από τα μικρόβια που βρίσκονται στους θυλάκους.
 • Στις σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας η θεραπεία είναι χειρουργική. O περιοδοντολόγος δημιουργεί άνοιγμα στα ούλα για να απομακρύνει τα μικρόβια από τους βαθείς θυλάκους. Επίσης, σπανιότερα ο ειδικός μπορεί να «χτίσει» ξανά το κόκαλο- όσο του επιτρέπεται.
 • H περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει. Aν σταματήσουν το βούρτσισμα και ο τακτικός έλεγχος από τον ειδικό, οι θύλακοι με τα μικρόβια θα επανέλθουν.

Προδιαθεσικοί παράγοντες περιοδοντίτιδας

 • Tο κάπνισμα
 • H ανοσοκαταστολή
 • O σακχαρώδης διαβήτης
Καλέστε στα τηλέφωνα 2414003861 – 6979221864 για Διαγνωστικό Ραντεβού στο οδοντιατρείο στη Λάρισα ώστε μετά τη λήψη λεπτομερούς κλινικής εικόνας του στόματός σας να συζητηθούν όλες οι δυνατές λύσεις.
Κλείστε Ραντεβού Τώρα!